Ha még 10000 Ft
értékben vásárol INGYENES KISZÁLLÍTÁS
(0) db termék
0 Ft

Vegán sütés nélküli édességek készítése – alapok

Ahogy egyre jobban melegszik az idő, egyre kevésbé van az embernek kedve a forró sütő mellett bíbelődni - pláne ha majd jön az igazi kánikula! Ez persze nem azt jelenti, hogy ilyenkor ne vágynánk időnként valami finom desszertre - vagy ne akarnánk házilag tortát készíteni a nyáron szülinapos szeretteinknek...
Most összeszedjük a legfontosabb tudnivalókat, hogyan érdemes nekiállni nyers sütemények készítésének, hogy mire beüt a nyár, igazi profi legyél!

Mit érdemes mindig tartani otthon?

Először is mindenképpen érdemes beszerezni egy jó aprító/turmixoló gépet, ami száraz hozzávalókkal is elbír. Ha még nincs ilyened és szerzel egyet, nem fogod megbánni, mert a zöldségfasírtok, vegaburgerek, krémlevesek, magokkal dúsított sós és édes ételek készítéséhez, növényi tejek készítéséhez is tudod majd használni. Új dimenziókat nyit a konyhában - ami nem hátrány, ha változatos növényi ételeket szeretnél készíteni.

Magvak - Általában ez adja a nyers vegán sütemények alapját, valamilyen aszalt gyümölccsel édesítve. Az olajos magvak rengeteg előnye közül csak néhány: magas a fehérje és tápanyag tartalmuk, viszont a szénhidrát nagyon kevés bennük. Magas a kalóriatartalmuk (ezért nem árt mértékkel fogyasztani őket), így jól kiegészítik a zömmel zöldséget és gyümölcsöt tartalmazó étrendet, segítenek jóllakottnak érezni magad. Ezen kívül nagy előnyük, hogy gluténérzékenyek is fogyaszthatják őket, és nem utolsó sorban hónapokig elállnak a kamrában.

Aszalt gyümölcsök - Szintén jól tárolhatók sokáig, ami nagy segítség, ha egy nem pazarló és fenntartható kamrát szeretnél magadénak tudni. Elő lehet kapni bármikor, ha kell, de nem kell aggódni, hogy megromlik, ha nem használod el rövid időn belül. Próbálj arra törekedni, hogy minél kevesebb ennivaló kerüljön a kukába feldolgozva vagy nyersen, legyél tudatos vásárlásnál, tervezz előre. Aszalt gyümölcsöt tehát bátran raktározz, nem csak édességbe, de müzlibe is finom - vagy egyszerűen magában, ha olyan a hangulatod.

Tulajdonképpen ha mag és aszalt gyümölcs van, akkor a "tészta alap" már meg is van. Ehhez lehet hozzáadni pluszban zabpelyhet, puffasztott amarantot, kakaóport (cukrozatlan változatot mindenképp!), gabonakávét, kókuszreszeléket, vagy akár fehérjeport, ha alakformálás/izomépítés is a cél.

Ha krémes tortát szeretnél csinálni, akkor itt előfordulhat, hogy a főzőlapra azért szükséged lesz csoki olvasztásához vagy például gyümölcs párolásához.

A krémnek lehet valamilyen darált mag az alapja, amibe tehetsz fagyasztott vagy friss, esetleg párolt gyümölcsöt, illetve jó krém alap még az érett avokádó, a kókuszkrém, vagy esetleg a fagyasztott banán, ha parfétorta jellegű édességet szeretnél. A krémeket is dúsíthatod természetesen növényi fehérjével - válassz a recepthez passzoló, ízesített Vegan Prot3in Triplexet!

És akkor az elkészítés...

Tészta alap tortához:

Először is találd ki, milyen ízű desszertet/tortát szeretnél készíteni. Semlegesebb íze van a mandulának és a kesudiónak, ezeket érdemes használni alapnak, ha szeretnéd, hogy kevésbé domináns ízű "tészta" legyen a végeredmény. A datolya (válassz puha, nem cukrozott változatot) remek édesítő és jól össze is fogja masszává a darált magokat - általában ezt használják alapanyagnak a nyers sütikhez éttermekben is.

Először mindig a magokat tedd az aprítóba, daráld őket finomra, míg szinte por nem lesz belőlük. Utána jöhet a többi olyan száraz hozzávaló, amit még esetleg darálni kell - például a zabpehely, ha ez is szerepel a receptben. Egy kis csipet só jobban kihozza az ízeket, azt is érdemes az elején beletenni. Utána jöhet az aszalt gyümölcs. Addig turmixold őket együtt, amíg gyurma szerű állagot nem kapsz. Ha nagyon száraznak tűnik a massza és nem akar összeállni, lehet egy kanál vizet/növényi tejet beletenni, de általában nem szükséges. Az extra ízesítőket, mint kakaópor, kókuszreszelék vagy kókusztejpor, fehérjepor, ráérsz utólag is belegyúrni a tésztába. Cukor nem fog hiányozni belőle, mert az aszalt dolgok önmagukban is elég édesek. Az arányokkal lehet ízlés szerint kísérletezni - kb. fele mag fele aszalt gyümölcs jó kiindulási alap, de ha neked ez túl édes, akkor használhatsz akár 2-harmad 1-harmad arányban több magot is.

Ha tortát csinálsz, nyomkodd egy formába a masszát. Könnyebb dolgod lesz, ha peremnek is jut belőle, akkor nem folyik szét profi tortaforma nélkül sem a krém majd. Sütőpapírral bélelés szintén segíthet, hogy könnyen ki lehessen majd emelni a végeredményt a tálból, nem kötelező, hogy legyen csatos forma.

Energia-golyó:

A tésztamassza nem csak torták alapja lehet, de különféle golyók, trüffelek bonbonszerűségek is készíthetők belőle. Ilyenkor csak a tészta alapot kell elkészíteni és ízlés szerint ízesíteni. Ahogy már az elején írtuk, mehet bele kókuszreszelék, kakaópor, akár kávé vagy gabonakávé, narancslé, olvasztott csoki - bármi, ami szerinted finom hozzá. Ahogy a mi receptjeink között is láthatod, dúsíthatod fehérjeporokkal, ha pluszban növelni szeretnéd a fehérjetartalmat. Meg is lehet hempergetni a végén szintén kókuszreszelékben, keserű kakaóporban, puffasztott amarantban, tényleg csak a kreativitásodon és a pillanatnyi hangulatodon múlik..

Krém tortához, vagy önmagában:

Ha a krémed alapja darált mag, akkor itt is azzal kezdj, hogy azokat jól ledarálod, utána jöhet a többi hozzávaló. Ha a magot utólag vagy a nedves alapanyagokkal egyszerre próbálod turmixolni, nem sok esélyed van krémes állagra, valószínűleg darabokban maradnak, akármeddig járatod a gépet.

Ha avokádót használsz vagy kókuszkrémet gyümölccsel, akkor mehet minden egyszerre a gépbe és csak turmixolni kell, amíg nem lesz szép krémes a végeredmény.

A kész krémet öntsd az alapra és tedd be a fagyasztóba kis időre, hogy vágható legyen a torta. Csinálhatsz több rétegű, különböző ízű krémeket is. Ilyenkor is érdemes lehet kicsit betenni a fagyasztóba a tortát mielőtt egy újabb réteg krém rákerül.

A krémek magukban pohárkrémnek, puding helyett vagy fagyikehelynek is megállják a helyüket gyümölcsdarabokkal, olvasztott csokival leöntve vagy pirított fahéjas magokkal megszórva.

Nyerő ízkombinációk

Csokis alap-csokis krém: Alapnak mandula-kesudió vegyesen datolyával édesítve, kakaóporral összegyúrva. Krémnek egy érett avokádó fél tábla olvasztott étcsokival összeturmixolva (ízlés szerint 60-90%-os). A krémbe mehet vanília aroma, agavé szirup vagy akár kis frissen facsart narancslé - ennél használhatsz narancsos csokoládét is alapnak - tényleg csak azon múlik, neked mi a kedvenc!

Csokis alap - vegán krémtúró: Alapnak az előbb leírt változat, de cserélheted is akár a datolyát például aszalt áfonyára. Vegán túrókrémet vagy sajtkrémet előre beáztatott kesudióból tudsz készíteni, vaníliás cukorral vagy vanília kivonattal, vanília rúd kikapart belével és agavé/rizssziruppal ízesíteni. Facsarj bele citrom- és narancslevet, reszeld bele a héjukat (emiatt érdemes biot venni, legalább az ilyen ünnepi fogásokhoz). Ez a krém magában is szuper ízű, de igazából bármilyen fagyasztott gyümölccsel fel lehet turbózni. Használhatsz epret, áfonyát, vagy akár párolt almát hozzá - egyiktől sem lesz kevésbé finom!

Parfétorta sós-pisztáciás banánkrémmel: sima mandula-kesu-datolya alapra, vagy csokis alapra próbáld ki ezt a krémet. Fagyassz le pár kellemesen érett banánt héj nélkül, felszeletelve. Aprítóban jól darálj le néhány marék megpucolt sós pisztáciát, aztán add hozzá a fagyott banánokat és addig dolgoztasd a gépet amíg teljesen krémes fagyit nem kapsz. Ezt tedd az alapra és kicsit tedd vissza a fagyasztóba megdermedni. Használhatsz sós mogyorót is akár az alaphoz, akár pisztácia helyett, ha pikáns ízekre vágysz, vagy sós karamella rajongó vagy.

Nagyjából ennyi amit tudni érdemes, innen már csak rajtad áll, mit alkotsz. Ha még nem érzed magad késznek belevetni magad az újdonságok készítésébe, akkor itt megtalálod sütés mentes receptjeinket!

Szeretnél fehérjével dúsított finomságokat készíteni? Kattints ide:

Comments are closed.