Ha még 10000 Ft
értékben vásárol INGYENES KISZÁLLÍTÁS
(0) db termék
0 Ft

Vigyázat: A mesterséges édesítőszer még éhesebbé tehet!

Könnyen tévútra kerülhetünk, ha azt hisszük, hogyha kihúzzuk a cukrot az étrendünkből és bármilyen édesítőszerrel helyettesítjük, akkor máris egészségesebbé tettük a táplálkozásunkat. Elveszhetünk az édesítőszerek birodalmában, pedig mindig érdemes utánajárni, hogy az adott cukorpótló miből is áll és hogyan készül pontosan. Emellett fontos megvizsgálni a szervezetünkre gyakorolt esetleges mellékhatásokat is, különös tekintettel arra, hogy sok mesterséges édesítőszer még éhesebbé tehet bennünket.

Sokak számára a mesterséges édesítőszerek a cukor egészséges alternatívái, fogyókúrázók körében pedig kiemelten népszerűek az ezekkel készült ételek és italok. Egyre több kutatás utal azonban arra, hogy a mesterséges édesítőszerek mégsem annyira egészségesek.

Hogyan okoznak hízást a mesterséges édesítőszerek?

A mesterségesen édesített ételek és italok különösen nagy népszerűségnek örvendenek a diétázók és testsúlyukat tudatosan őrzők körében. Pedig eddig vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy ezeket a törekvéseket inkább akadályozhatják. Egy friss kutatás is pontosan ezt bizonyította!

Egy 2021-es kutatás arra jutott, hogy a világ egyik leggyakrabban használt édesítőszere, a szukralóz kifejezetten növeli az ételek iránti sóvárgást és étvágyat, különösen nőknél és elhízott embereknél. 1

Így zajlott: A kutatók a 74 résztvevőt három különböző alkalommal is behívatták. Először 300 ml cukorral édesített italt, majd szukralózzal (mesterséges édesítőszerrel) édesített italt, végül vizet adtak nekik. Mindhárom esetben több órán át vizsgálták a résztvevőket az italok megivása után.2

Ez lett az eredménye: A szukralóz nőknél és elhízottaknál is növelte az étvágyért felelős agyi területek aktivitását és csökkentette a teltségérzetért felelős hormonok szintjét. A szukralózzal édesített ital megivása után a nők jelentősen többet ettek a büféasztalnál.

Mi a jó választás a mesterséges édesítőszer és a cukor helyett?

A jó megoldás a zéró kalóriás Stevia, ami kutatások szerint étvágycsökkentő hatással is bírhat és nem növeli az ételbevitelt sem!

A stevia az őszirózsafélék családjába tartozó növény, melynek leveleit használják édesítésre, mivel a benne található szteviol glikozid a cukornál 300-szor édesebb ízű.3 Kalóriamentes, glikémiás indexe 0, így cukorbetegek és fogyókúrázok számára is ideális természetes édesítőszer. A stevia folyékony és por formában is elérhető.

Ha sportolsz és/vagy fogyni szeretnél és fehérjeturmixot fogyasztasz, szintén fontos megnézni, hogy mik a fehérjepor összetevői, hiszen sok termék tartalmaz mesterséges édesítőszereket.

Vegán Prot3in Triplex növényi fehérjéinket mi kizárólag természetes steviával édesítjük, melyek csokoládés, kókuszos, vaníliás és áfonyás ízben elérhetőek az oldalunkon.

Válaszd Te is a természetes megoldást és kóstold meg 100 %-ban növényi fehérjeporainkat, melyeket akár 1 adagos kiszerelésben is kipróbálhatsz!

________________________________________________________________________________________________

Források:

Yunker AG, Alves JM, Luo S, et al. Obesity and Sex-Related Associations With Differential Effects of Sucralose vs Sucrose on Appetite and Reward Processing: A Randomized Crossover Trial. JAMA Netw Open. 2021;4(9):e2126313.

Farhat G, Berset V, Moore L. Effects of Stevia Extract on Postprandial Glucose Response, Satiety and Energy Intake: A Three-Arm Crossover Trial. Nutrients. 2019;11(12):3036.

hu.wikipedia.org/wiki/Stevia

Comments are closed.

Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.