Ha még 10000 Ft
értékben vásárol INGYENES KISZÁLLÍTÁS
(0) db termék
0 Ft

Újévi fogadalmak – így tudod betartani őket!

Az új év közeledtével szinte mindenkit megérint a változás szele: fogadkozunk, terveket készítünk, motivációs idézeteket és képeket osztunk meg a közösségi oldalakon… De a lelkesedés aztán egyhamar tovatűnik, amint újraindul a hétköznapok mókuskereke.

Megtarthatók az újévi fogadalmak?

Az sehol nincs kőbe vésve, hogy egy újévi fogadalomnak el kell buknia. Ritka, mint a fehér holló, de mégis léteznek sikeres fogadalomtevők. Akik elhatároznak valamit, rálépnek a cselekvés ösvényére és véghez is viszik azt.

Természetesen többféle célkitűzési rendszer létezik, de kétség sem férhet hozzá, hogy az egyik legsikeresebb az úgynevezett OKR módszer. Bill Gates (a Microsoft társalapítója, a világ leggazdagabb embere), Larry Page (a Google egyik alapító-tulajdonosa) és Bono (a U2 zenekar frontembere) is erre a stratégiára esküszik!

Mi az az OKR módszer és hogy működik a gyakorlatban?

Vegyük a leggyakoribb újévi fogadalmat: például le akarsz fogyni 10 kg-ot. Mi teszel elsőként? Kitűzöd célként, hogy elmész heti 3-szor edzőterembe. Esetleg azt is elhatározod, hogy futsz heti 10 km-t. Máris van három célod: fogyás, edzés, futás. A cél azonban tulajdonképpen annyi, hogy 10 kg-tól megszabadulj, a többi csak eszköz. A mérlegeléssel pedig követni tudod, hogyan haladsz a kitűzött cél felé.

Persze az edzőteremben keményen edzened is kell, nem elég, ha ott üldögélsz egy órát, smoothie-kat szürcsölgetve. (Ezért fontos, hogy minél pontosabban fogalmazz! Nem elég annyit mondani, hogy elmész a terembe...)

Sajnos oly sokszor előfordul, hogy olyan célokkal vagyunk elfoglalva, melyek valójában csak A CÉL eléréséhez szükséges eszközök. És ha ezek nem hozzák a kívánt eredményt, akkor változtatunk kell rajtuk, hogy elérhessük, amit szeretnénk.

Az OKR módszer segít kristálytisztán látni azt, ami a legfontosabb. Mi a cél, és melyek az eszközök. OKR = Objective & Key Results, vagyis cél (O) és kulcseredmények (KR). Röviden a lényege az, hogy az erőfeszítéseket közös irányba rendezze.

A jó cél pozitív és inspiráló. Motiválóbb, ha a „le fogok fogyni” helyett így fogalmazod meg a célod: „formába hozom magam!” A kulcseredmény teszi mérhetővé a célodat, ez teszi lehetővé, hogy mérlegre állj minden héten és követhesd a fejlődésedet. Az OKR szépsége, hogy több kulcseredményt is hozzárendelhetsz a célodhoz.

A kulcseredmények lényegében a célhoz vezető lépések, mérföldkövek, melyek számszerűsíthetőek, mérhetőek és kihívást jelentenek. Például:

  1. kulcseredmény: Leadni 10 kg súlyfelesleget.
  2. kulcseredmény: Csökkenteni 5% -kal a testzsírt.
  3. kulcseredmény: Lefutni egy maratont.

És így tovább. A szakemberek célonként maximum 5 kulcseredményt javasolnak. A kulcseredményeket 0 és 1 között értékelheted, ahol az 1-es érték a kulcseredmény teljesülését jelenti. Például ha csak egy félmaratont sikerül lefutnod, akkor 0,5 az értékelés.

A kulcseredményekhez kapcsolhatóak akciók, például a „Csökkenteni 5%-kal a testzsírt”-hez egy akció lehet: „Kiváltani hetente legalább 3 vacsorát fehérjeturmixszal vagy „Naponta legalább 5 adag (40 dkg) zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani”.

Az OKR módszert BÁRMILYEN újévi fogadalom esetében bevetheted.

Kitűzöd a célt, hozzárendelsz 3-5 kulcseredményt, majd ezekhez akciókat kapcsolsz. Ha minden kulcseredményt sikerül megvalósítani, a cél is megvalósult!

Mi köze ennek a növényi fehérjékhez?

Ha az újévi fogadalmad a fogyáshoz, sporthoz vagy akár csak általában véve az egészséges életmódhoz kapcsolódik, növényi fehérjéinket mindenképp érdemes beiktatnod az étrendedbe! Ízesített Vegan Prot3in Triplex kevert fehérjék mellett a sütéshez-főzéshez választhatsz natúr barna rizsfehérjét és natúr borsófehérjét is!

Ne feledd, hogy cikkeink is folyamatosan frissülnek! Az újévi fogyókúrához, izomépítéshez, életmódváltáshoz, valamint a növényi alapú étrendhez is sok-sok hasznos információt találhatsz az oldalunkon!

A novenyifeherje.hu csapata egészséggel, boldogsággal és sok-sok megvalósult fogadalommal teli új évet kíván neked!

Comments are closed.

Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.