Ha még 10000 Ft
értékben vásárol INGYENES KISZÁLLÍTÁS
(0) db termék
0 Ft

Karbonsemleges proteinek – így csináljuk!

Környezetvédelmi célkitűzéseink között vállaltuk, hogy működésünket 2020-ban 100%-ban karbonsemlegessé tesszük - ami meg is történt! Minden étrend-kiegészítő és funkcionális élelmiszer termékünk karbonlábnyomát meghatároztuk, amelynek mentén a karbonsemlegesítést elvégeztük 2020-ban és 2021-ben is. Ezzel cégünk lett Magyarország első karbonsemleges táplálék-kiegészítő márkája. Ezt olyan zöld projektek támogatásával érjük el, amelyek CO2-kibocsátásokat kerülnek el, illetve kötnek meg.

Mi abban hiszünk, hogy ez a mi feladatunk, a mi kötelességünk és nem a vásárlóké. A semlegesítést pedig minden egyes évben elvégezzük, mindig az előző évre vonatkozóan. Nézd meg, vásárlásoddal hogyan támogatod Te is ezt a folyamatot!

Mi jelent a karbonlábnyom?

Ma egy modern, globalizált világban élünk, annak minden előnyével és hátrányával együtt. Egyik előnye, hogy egészségünket hatékonyan, természetes úton és könnyedén tudjuk támogatni, a nekünk legmegfelelőbb táplálékkiegészítőkkel. Bármikor vásárolhatunk olyan gyógynövény-kivonatokat, amelyek akár hazánkban meg sem teremnek, de kapszulázott formában mi is kiélvezhetjük jótékony hatásaikat.

Arról azonban szinte senki sem beszél, hogy mint a világon minden terméknek, így a vitaminoknak, táplálékkiegészítőknek is van környezetre gyakorolt hatása. Ez a karbonlábnyom, ami megmutatja, hogy egy termékből, vállalati működésből mekkora szén-dioxid-kibocsátás származik.

Bizony, a táplálék-kiegészítőknek is van karbonlábnyoma! De akkor lehet-e egyáltalán egészségesnek nevezni azt, ami a környezetünket terheli, Földünket üvegházhatású gázokkal szennyezi? Szerintünk csakis akkor, ha egy vitaminmárka fenntarthatóan és 100%-ban karbonsemlegesen működik!

Így végeztük el a karbonsemlegesítést 2020-ban

Az egyes termékek karbonlábnyoma több összetevőből áll. A könnyebb kezelhetőség miatt a termékek lábnyomát két részre bontottuk: csomagolás és töltőanyag. Figyelembe vettük mind a csomagolóanyagok és töltőanyagok előállításából és szállításából, valamint a vevőinkhez való eljuttatásból adódó szén-dioxid kibocsátást. A termékek gyártása és szállítása a Scope 3 kibocsátások közé tartozik. Karbonsemlegesítési stratégiánknak részét képezik a Scope 1 és 2 kibocsátások, vagyis az operatív működésből adódó kibocsátások semlegesítése, valamint a Scope 3 kibocsátások közül a termékek gyártása és logisztikája, továbbá termékek vevőinkhez történő elszállításából adódó kibocsátások semlegesítése is.

KarbonsemlegesítésTermékeink karbonlábnyomának semlegesítését egy trópusi esőerdővédő1 projekt támogatásával értük el. Az RMDLT Portel-Pará REDD+ Project célja, hogy a „Föld tüdejének” is nevezett amazóniai esőerdőben megakadályozza az illegális tevékenységekből eredő erdőirtást. Ilyen tevékenység például az illegális fakitermelés, a földterület jogtalan elfoglalása és a fák kivágása vagy felégetése legelők létrehozása céljából. A csaknem 178 ezer hektárnyi területet magába foglaló projekt 40 év alatt több mint 22 millió tonna szén-dioxid-egyenértékű üvegházgáz kibocsátását semlegesíti.

A projekt emellett a legveszélyeztetettebb emlősállatok védelmét, valamint munkahelyek létrehozásával és fenntartható erdőgazdálkodással a helyi szegénység enyhítését is elősegíti.

A támogatásunk során megvalósuló szén-dioxid-kibocsátás csökkentés mértékét harmadik fél ellenőrzi és auditálja. A jövőben mindig az adott évben a már lezárt, korábbi év karbonsemlegesítését végezzük majd el.

Az iparági kibocsátási sztenderdeken túl a karbonlábnyom meghatározásához a következő forrásokat használtuk fel:

  • GHG Protocol
  • DEFRA Greenhouse gas reporting: conversion factors 2020
  • denkstatt GMBH
  • Inventory of Carbon and Energy
  • European Environmental Agency
  • EU EPA Environmental Protection Agency
  • US EPA Environmental Protection Agency
  • UNEP DTU
  • Fraunhofer Institute

Így végeztük el a karbonsemlegesítést 2021-ben

A karbonsemlegesség – vagy klímasemlegesség – lényege, hogy egyensúlyt teremtünk az általunk a légkörbe kibocsátott szén-dioxid mennyisége és az elnyelt szén-dioxid mennyisége között. Ez azt jelenti, hogy ha Netamin terméket vásárolsz, a hozzá kötődő üvegházhatású gázt semlegesítjük.

KarbonsemlegesítésA 2021-es évben 82 tonna szén-dioxidot semlegesítettünk. Összehasonlításképp: egy tipikus személyautó évente nagyjából 4,6 tonna szén-dioxidot bocsát ki, míg 1 kg marhahús előállítása során 27 kg szén-dioxid kerül a légkörbe. A Netamin működéséhez tehát viszonylag alacsony CO2-kibocsátás társul, ami átfogó környezetvédelmi hitvallásunknak köszönhető.

A 2021-es karbonsemlegesítést egy szélerőmű-projekt támogatásával valósítottuk meg. Az indiai Gudzsarát államban található szélerőmű évente 268 ezer megawattóra áramot termel, ami több mint 254 ezer tonna szén-dioxid kibocsátását váltja ki. Így a fosszilis tüzelőanyagokból előállított energia helyett tiszta és megújuló energiával látja el a helyi villamos energia hálózatot.

Köszönjük, hogy a termékeink vásárlásával nem csak az egészségedet, de közös kincsünk, a Föld bolygó egészségét is segítesz megóvni!

Comments are closed.

Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.