Ha még 10000 Ft
értékben vásárol INGYENES KISZÁLLÍTÁS
(0) db termék
0 Ft

Sütés-főzés növényi alapanyagokból II. rész: a konyhai eszközök

Az előző részben a bevásárlásról, vagyis a legfontosabb növényi alapanyagokról volt szó. Ezúttal azokat az eszközöket mutatjuk be, amelyek nélkül egy konyha sem lehet teljes. Ha szeretnél igazi mestere lenni a növényi alapú sütés-főzésnek, akkor ezt a cikket sem szabad kihagynod – olvass csak tovább!

Szakácskönyvek, receptek, és improvizálás

A kezdő szakácsok leggyakoribb hibája az, hogy rosszul választják meg az első szakácskönyvüket vagy receptjeiket. Nagyon sok szakácskönyv (legyen vegán vagy nem vegán) ugyanis olyan összetett, munka- és időigényes recepteket tartalmaz, melyek egyáltalán nem alkalmasak hétköznapi használatra. Ha fiatal gyermekeid vannak, tele vagy munkahelyi vagy iskolai tennivalókkal, akkor a konyhában töltött idődnek percekben mérhetőnek kell lennie, nem pedig órákban.

Válassz olyan recepteket, ami egyszerű, gyorsan elkészíthető. Érdemes a neten böngészni, egy idő után lesznek kedvenc bloggereid, szakácsaid, akiknek bízhatsz az ízlésében és bátran nekiállhatsz valaminek, ha ők azt mondják, hogy finom a végeredmény. Ne feledd: az új receptek segítségével gyakran új készségeket is elsajátíthatsz, melyek aztán számos egyéb étel elkészítésénél hasznosnak fognak bizonyulni. Minél több időt és energiát fordítasz a különböző, számodra teljesen új receptek elkészítésére, annál otthonosabban és magabiztosabban fogsz mozogni a konyhában.

Egy jó szakácskönyv sokat segít képességeid fejlesztésében, de nem árt tudnod, hogy receptek használata nélkül is lehet ám szenzációs ételeket. Viszont az nagyon hasznos tud lenni, hogy a jól sikerült, kedvenc recepteket azonnal - mielőtt feledésbe merülnek - összeírod magadnak. Egy idő után már annyi recepted lesz, hogy minden szezonra, évszakra jut elég változatos elkészíteni való. Ha lelkes vagy, le is fotózhatod az ételeket és később komplett digitális nagyi-receptjeit hagyhatsz az unokákra.

Öt olyan alapvető ételfajta van, ami kiváló kiindulási pontnak számít egy kezdő szakács számára:

  • Rázva pirított (stir-fry) zöldségek
  • Saláták
  • Grillezett zöldségek
  • Szendvicsek/kencék kenyérre vagy mártogatni
  • Levesek és raguk

Ezeket nem csak egyszerű elkészíteni, hanem a variációik száma is szinte végtelen, ettől sose válnak monotonná, unalmassá. A fentieken kívül alapvető, hogy elsajátítsd a rizs- és a babfélék elkészítését. A rizs és a bab tökéletes egytálételt alkot, illetve a rizs kiváló raguk, rázva pirított ételek és grillezett zöldségek mellé. A bab igazi tápanyagbomba, emellett olcsó, finom, és számos különböző módon elkészíthető.

Fedezd fel a világkonyhákat!

A vegán életmód ugyan még viszonylag kevésbé elterjedt, de összességében a világ népességének egészen nagy része többnyire növényi alapú étrenden él. Ebből következően a világ konyháinak többségében találhatunk népszerű ételeket, melyek 100%-ban növényiek vagy éppen könnyedén átalakíthatóak azzá.

Ennek leginkább az az oka, hogy elődeink idejében egészen egyszerűen lehetetlen lett volna egy túlnyomórészt állati ételeken alapuló étrendet követni. Hűtők nem léteztek, a húsok így gyorsan megromoltak szállítás vagy tárolás során.

Íme, néhány népszerű, teljesen vegán-barát nemzetközi fogás:

  • India: csicseriborsós curry vagy dal (lencsetál) chapatival (lepénykenyér)
  • Mexikó: rizs, bab, salsa, és guacamole kukorica tortillákkal
  • Kína: rázva pirított zöldségek és tofu rizzsel
  • Olaszország: spagetti marinara szósszal
  • Közel-kelet: falafel, hummusz, vagy baba ghanoush zöldségekkel, pitában

Érdemes időnként étterembe menni új dolgokat, ízeket kipróbálni. Ha valami nagyon ízlett, akkor keress rá a receptjére - inspirálódj, alakítsd a fűszerezést/állagot/alapanyagok listáját a saját ízlésed szerint!

Oldalunkon is találsz izgalmas és könnyen elkészíthető vegán recepteket. Érdemes az oldalt könyvjelzők közé tenned, és rendszeresen látogatnod, hiszen folyamatosan töltünk fel új recepteket!

Konyhafelszerelés: minek kell lennie a konyhádban?

Ha kizárólag szendvicsekből áll a konyhai repertoárod, akkor egy késnél és egy vágódeszkánál nem is lesz többre szükséged. Ha ennél kicsit bonyolultabb ételeket is el akarsz készíteni, akkor viszont nem árt alaposabban felszerelni a konyhádat. Nézzük is át, melyek a legfontosabb konyhai eszközök, melyek elengedhetetlenek a növényi alapú sütéshez és főzéshez.

A nélkülözhetetlen eszközök

Konyhakések
Itt nincs különbség a hagyományos és a vegán konyha között - néhány jó minőségű kést mindenképp meg kell vásárolnod, ha nem akarod órákig aprítani a dolgokat. Egy otthoni szakácsnak lényegében csak háromféle késre van szüksége:

  1. Szakácskés: Ez a legfontosabb kés, elengedhetetlen eszköze a konyhádnak.
  2. Hámozókés vagy krumplipucoló: Kicsi, de rendkívül praktikus kés, ami zöldségek és gyümölcsök hámozására alkalmas.
  3. Kenyérvágó kés: Nem csak kenyerek szeletelésére jó, hanem a paradicsomokat is ezzel tudod a legjobban felvágni, anélkül hogy teljesen összenyomnád őket.

Ha már hozzászoktál egy prémium minőségű séfkés használatához, utána meghökkentően kellemetlen élmény lesz, ha olyan helyen kell főznöd, ahol csak tompa és középszerű kések vannak.

Ha gyakran sütsz és főzöl, akkor ajánlott évente egyszer vagy kétszer megéleztetned a szakácskésedet és a hámozó késedet. Ügyelj arra, hogy ez lézeres élezővel legyen elvégezve, ugyanis ezzel a kések élessége gyári szintre helyreállítható és sokkal jobb eredmény érhető el vele, mint egy fenőkővel vagy egy köszörűvel.

Mennyiség helyett törekedj a minőségre késvásárláskor (is). Ne dőlj be az olcsó 5-7 darabos késkészleteknek, sokkal boldogabb leszel, ha extra pénzt áldozol arra, hogy az említett háromféle késből be tudd szerezni a lehető legjobb minőséget.

Vágódeszka
Szintén alap darab a húsos konyhákban is - elég belőle egy, hacsak nem szoktál közösen sütni-főzni barátokkal is. Válassz nagyobb méretet, amin kényelmesen fel tudod vagdosni a különböző zöldségeket. Fa helyett inkább BPA-mentes, poligyantából készült deszkát szerezz be, mivel könnyebb tisztán tartani és fertőtleníteni, valamint a fa deszkákkal ellentétben nem szívja magába a hagyma és fokhagyma illatát.

Edények és serpenyők
Szerezz be egy nagy fazekat a tészták főzéséhez vagy levesek készítéséhez, és egy kisebb lábast. Emellett egy vagy két serpenyőre is szükséged lesz, például a zöldségek hirtelen sütéséhez. Itt is a minőség legyen a mérvadó, ne a mennyiség!

A legjobb, ha inkább elkerülöd a teflonnal bevont serpenyőket, túlhevítve ugyanis mérgezőek lehetnek és az élettartamuk sem túl hosszú. A teflon bevonat egy idő múlva elkerülhetetlenül elkezd leválni és az ételeidbe is belekerülhet. Mindemellett a teflonból kiáradó gázok közismerten halálosak a madarakra, ezért madártulajdonosok semmiképp ne használjanak ilyen eszközöket.

A kerámia-polimer serpenyők a teflon eszközöknél jóval tartósabbak és túlhevülés hatására sem bocsátanak ki magukból veszélyes gázokat. Csak ügyelj arra, hogy soha ne használj fémből készült kanalat, villát vagy egyéb eszközt a kerámia edényekben sem, kizárólag olyat, ami fából, szilikonból, műanyagból vagy nejlonból készült.

A rozsdamentes acélból készült edények és serpenyők szintén nagyon jók, tartósabbak a kerámia eszközöknél, és könnyű tisztán, csillogóan tartani őket. A hátrányuk, hogy nem vezetik jól a hőt, ezért nem forrósodnak fel egyenletesen. Ezért válassz olyan acél edényt és serpenyőt, aminek vastag alja van (és esetleg alumínium vagy réz is van benne), ami segít egyenletesebben eloszlatni a hőt. Levesfazék esetében ez nem jelent problémát, hiszen a leves vagy a víz eloszlatja a hőt.

Ezen kívül jó, ha van legalább egy nagy tepsid vagy kerámia pizzás/pités tálad, amiben nem csak süteményt, quicet vagy pizzát tudsz sütni, de sült zöldséget vagy olajszegény fasírtot is tudsz készíteni.

Konzervnyitó
Felejtsd el a zajos elektromos változatot, legalábbis ha nincs ízületi gyulladásod. Egy minőségi tekerős konzervnyitó gyors, csendes és tisztán tartani is sokkal egyszerűbb.

Spatulák és grill lapátok
Válassz néhány különböző méretet és stílust is a fából vagy BPA-mentes szilikonból készült spatulákból és lapátokból. Kerüld el a nejlon vagy műanyag spatulát, mivel egyszer elkerülhetetlenül benne felejted túl sokáig a serpenyőben és megolvad.

Mérőedények és kanalak
Ezekre szükséged lesz a legtöbb írott recept követéséhez.

Mérleg
Elég egy teljesen alap digitális mérleg - érdemes olyat venni, amin nincsenek külön gombok, hogy könnyen tisztán lehessen tartani.

Turmixgép/aprító
Szükséged lesz egy jó aprító/turmixoló apparátusra. Nálunk a fém végű botmixer és aprító kombinációja vált be. A fém botmixerrel a forró levest is össze tudod turmixolni, vagy smoothie-t készíthetsz vele, az aprító részével pedig magokat lehet darálni könnyen, de zöldségfasírt alapanyagait is masszává tudod dolgozni vele.

Kenyérpirító
A kenyérpirító nemcsak gyorsaság, de az elkészült pirítós minősége tekintetében is győzedelmeskedik a sütőben pirítással szemben. A pirított kenyérszeletek finomabb alapot adnak a különböző szendvicsekhez is, de salátákat, krémleveseket is laktatóbbá tehetsz pirított kenyér kockákkal például. Ha nagyon nem fér el a konyhádban a kenyérpirító, serpenyőben is tudsz készíteni olajos/margarinos pirítóst - ennek egy hátránya van, hogy végig a tűzhely mellett kell állnod, amíg el nem készül...

Elektromos vízforraló
A legolcsóbb konyhai eszközök egyike. Az elektromos vízforraló használata után soha többet nem akarsz majd a régi, hagyományos változathoz visszatérni – harmadannyi idő alatt képes felforralni a vizet! Persze ha egészen kicsi térben kell főznöd ahol minden négyzetcentiméter számít, akkor enélkül is tudsz teljes értékű életet élni a konyhában :).

Most, hogy mindezeket tudod… hogyan is fogj neki? Ahogy már említettük, oldalunkon találsz sokféle vegán receptet. Ezek között biztosan találsz olyat, ami meghozza a kedved a sütögetéshez (sőt, akár sütés nélkül is el tudsz készíteni egyes ételeket). Ajánljuk Vegán Konyhatitkok című kézikönyvünk letöltését is, amennyiben eddig még nem tetted volna meg!

Emellett cikkeink között is találhatsz hasznos segítséget, pl.:
A tökéletes zöldség alaplé és „leveskocka” receptje
5 trükk a tökéletes smoothie elkészítéséhez
Zöldség sütés sütőben – alapok, variációk
Vegán sütés nélküli édességek készítése – alapok
Hogyan használhatod fel a növényi fehérjeporokat ételek elkészítéséhez?

Az internet egy olyan segédeszköz, ami egészen a 21. századig egyetlen séfnek sem állt a rendelkezésére. A videómegosztó portálok például napjainkban már tele vannak konyhai oktatóanyagokkal. Használd hát ki a technológia nyújtotta lehetőségeket, és ne félj hibázni (hiszen minden hiba újabb lehetőség a tanulásra), csak vágj neki!


Forrás:
vegan.com/cooking/

Comments are closed.