INGYENES KISZÁLLÍTÁS
(0) db termék
0 Ft

10 elkerülendő étrendi hiba vegán vagy vegetáriánus életmód esetén

A kiegyensúlyozott vegetáriánus vagy vegán táplálkozás sok egészségügyi előnnyel jár - ha jól csinálod.  Csökkentheti a cukorbetegség, szív- és érrendszeri problémák, sőt egyes rákfajták kockázatát is - és általában az ilyen életmódot folytatók körében ritkább az elhízás.Ennek ellenére kihívás lehet egy teljes értékű étrend összeállítása, mely fedezi az összes tápanyag szükségleted.Ebben a cikkben összefoglaltuk, mik azok a tipikus hibák, melyeket könnyű elkövetni és tanácsokat is kapsz, hogyan kerüld el őket!

1, Automatikusan feltételezzük, hogy a vegetáriánus vagy vegán termékek egészségesebbek is

Csak azért, mert egy termékre rá van nyomva a vegetáriánus vagy vegán logó, nem feltétlen lesz egészséges is.

Példának vegyük a sokak által közkedvelt mandulatejet, amit előszeretettel fogyaszt egy vegán tehéntej helyett. Igaz, hogy alacsony a kalóriatartalma, és általában fontos vitaminokkal is dúsítják, de nem feltétlen egészségesebb, mint a tehéntej. 1 csésze (240 ml) mandulatej 1 g fehérjét tartalmaz, míg ugyan ennyi tehéntej 8 g-ot. Ha édesített változatot választunk, akkor még a szénhidráttartalma is kiemelkedően magas lehet.

Persze nem a mandulatejjel van a baj- inkább a feldolgozott élelmiszerek, készételek, nasik a problémásak. A húspótlók, növényi hamburgerpogácsák, nuggetsek általában tele vannak mesterséges adalékanyagokkal, állományjavítókkal, a nasik pedig hozzáadott cukrokkal - így nem egészségesebbek, mint állati eredetű társaik. Annak ellenére, hogy vegetáriánu/vegán termékek, általában magas a kalória tartalmuk, viszont a fehérjetartalmuk alacsony, kevés bennük az élelmi rost és a tápanyag, mely a kiegyensúlyozott étkezés része kéne, hogy legyen.

Azt ajánljuk, hogy ezeket minél ritkábban fogyaszd - segíthetnek ugyan a növényi alapú táplálkozásra való átállásban, de ne ez legyen a fő táplálékod. Húspótlók helyett válassz fehérjedús zöldségeket, grillezz, pirítsd meg őket, készíts mártogatóst belőlük, a nassolni valókat pedig inkább készítsd el házilag, vagy fogyassz szezonális gyümölcsöket, magvakat ha valami nasira vágysz.

2, Kevés B12-vitamint juttatsz a szervezetedbe

A B12-vitamin alapvető fontosságú a szervezet működéséhez - többek között szerepe van a vörösvérsejt és DNS képződésben. Sajnos a B12-vitamin leginkább állat eredetű termékekben található meg természetes formában. Főleg a vegánoknak van nehéz dolguk, mivel a tej és a tojás is tartalmaz B12-vitamint, a vegetáriánusok jobb helyzetben vannak ilyen szempontból.

Hiánya kóros fáradtságot, memóriazavarokat, zsibbadást okozhat, valamint vérszegénységet - alacsony vörösvérsejt számot. Sajnos a magas folát bevitel elrejtheti a B12 hiány tüneteit, egészen a visszafordíthatatlan állapotig.

Dúsított élelmiszerek fogyasztásával tudsz B12-vitaminhoz jutni, de leginkább étrend-kiegészítő szedésével tudod fedezni a szükségleteidet. Nem csak a teljesen vegánoknak, de a vegetáriánusoknak is ajánlott akár vérvétel útján ellenőrizni a megfelelő B12-vitamin ellátottságot.

3, Sajttal helyettesíted a húst

Legegyszerűbb vegetáriánus változatban elkészíteni valamit, ha a receptből kiveszed a húst és helyette sajtot teszel bele - legalábbis sokan ezt vallják.  Legyen szó szendvicsről, salátáról, tésztáról - nem lesz gond az ízzel.

A sajt fehérjében, sok vitaminban és ásványi anyagban gazdag ugyan, de például sokkal kevesebb vas és cink van benne - 4x és 2x kevesebb a marhahús vs. cheddar esetében például. A sajt fehérje és kalória aránya is előnytelenebb a húsénál, valamint zsírtartalma is magas általában - fajtától függően.

Ahogy már az első pontban is javasoltuk, hús helyett használj fehérjedús növényi alapanyagokat: csicseriborsót, quinoát, lencsét, magvakat, törekedj a változatosságra!

4, Kevés vizet iszol

A megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás mindenkinek fontos, de különösen azoknak, akik sok rostot fogyasztanak, ami jellemző a növényi étrenden élőkre. A víz segít a sok rostnak áthaladni az emésztőrendszeren, megakadályozva a nem kívánatos gázképződést vagy rekedést.

A sok rost bevitele egyébként nagyon fontos az egészség szempontjából, kapcsolatba hozható a sztrók, szívproblémák, diabétesz és elhízás rizikójának csökkenésével, úgyhogy hajrá - csak ne felejts el hidratálni!

5, Kevés vasat viszel be a szervezetedbe

A hús jó forrása sok vitaminnak és ásványi anyagnak, többek között a vasnak. Ráadásul a húsban úgynevezett hem vas formájában található meg, melyet a szervezet sokkal könnyebben tud hasznosítani, mint a növényekben található nem hem vasat. Emiatt gyakrabban előfordulhat növényi étrenden élőknél vashiányos vérszegénység, melynek tünetei például a fáradékonyság, légszomj és szédülés.

A jól összeállított növényi étrend is fedezheti a szükségleteidet, ha elég lencsét, babot, esetleg vassal is dúsított gabonakészítményeket, magvakat, zabot és levélzöldségeket eszel.

A vas felszívódását segítheted C-vitaminnal - egyél salátát a hüvelyesek mellé, csavarj rá egy kis citromlevet, tegyél friss gyümölcsöt a zabkásádba vagy müzlidbe.

6, Kevés kalcium kerül a szervezetedbe

Kalciumra van szüksége a csontoknak és a fogaknak, hogy erősek és egészségesek maradjanak, az izmaidnak a megfelelő működéshez és az idegrendszerenek is.

Sok élelmiszerben megtalálható, de a legjobbnak titulált kalcium források a tejtermékek. Ha ezeket kihagyod az étrendedből, figyelj a növényi ételekből való megfelelő bevitelre. Egyél mákot, szezámmagot, kelkáposztát, brokkolit, mandulát, fügét és narancsot, de dúsítani is szoktak vele például növényi tejeket.

7, Nem számolsz vele, hogy nem tudsz bárhol bekapni valamit, ha úgy alakul

Akár főzöl magadra, akár házon kívül eszel, egy kis extra tervezést vesz igénybe, ha nem eszel húst. Ez főleg az elején tűnhet nehezebb feladatnak, de ez ne tántorítson el.

Sok étteremben szinte alig tud valamit választani az ember, ha vegetáriánus - pláne ha vegán és tényleg csak növényi eredetű ételt eszik.. Szerencsére azért egyre több helyen próbálnak lépést tartani a növekedő igénnyel, sőt egész sok vegán étterem elérhető - de a strandon például ne csodálkozz, ha csak sültkrumplit tudsz enni.

Ha ezt el akarod kerülni, érdemes dobozolt házi koszttal készülni, hogy tényleg teljes értékű, laktató és egészséges ételt tudj enni akkor is, ha nem otthon vagy. Ráadásul ár/érték arányban is jobban fogsz kijönni..

8, Nem eszel elég fehérjét

Ezzel a kérdéssel már többször foglalkoztunk, találhatsz a honlapon fehérje kisokost, listát a fehérjedús zöldségekről és vegán ízesített, valamint natúr fehérje porokat webshopunkban, ha pótlásra van szükséged például intenzív sport miatt.

Érdemes valamilyen fehérjében gazdag alapanyagot beiktatni minden étkezésbe - legyen az valamilyen hüvelyes, mag, mogyoróvaj vagy tofu például. Ide kattintva pedig rengeteg fehérjével dúsított finomoság receptjét találhatod!>>>

9, Nem eszel elég Omega-3-mat

Az Omega-3 zsírsavak alapvetően fontos tápanyagok - csökkentik a vérben a trigliceridek szintjét, enyhítik a gyulladást és a demencia ellen is védenek.

Zsíros halakban és halolajban találhatók legnagyobb mennyiségben, EPA (eikozapentaénsav) és DHA (dokozahexaénsav) formában. Harmadik típusa az Omega-3-nak az ALA (alfa-linolénsav), mely növényi forrásokban fordul elő. Szigorú értelemben véve csak az ALA számít esszenciális omega-3 zsírsavnak, mivel az emberi szervezet nem képes magától előállítani. Ugyanakkor az ALA átalakítása EPA-vá és DHA-vá a szervezetben igen kis hatásfokú (vizsgálatok szerint az ALA kb. 5%-a tud átalakulni EPA-vá és kevesebb mint 0,5%-a DHA-vá).

Legnagyobb mennyiségben tartalmaz ALA omega-3-mat a chia mag, dió, kendermag, lenmag, a kelbimbó és a perilla (feketecsalán) olaj.

Fogyassz minden nap ezekből, hogy elég Omega-3-hoz juss!

10, Túl sok finomított szénhidrátot eszel

Sok vegetáriánus és vegán pótolja a hús miatt kiesett kalóriákat finomított szénhidrátból. Ha beleesel ebbe a hibába, hogy főként tésztát, kenyeret, péksütit eszel, hogy jól lakj, elcsúsznak az ideális makrotápanyag-arányok (szénhidrát, fehérje és zsír aránya) az étrendedben.

Finomítás során a gabonáról eltávolítják a héjat és csírát, így a jótékony élelmi rostokat is, melyek a teljes gabonaszemben és a teljes kiőrlésű lisztekben megtalálhatók. A rostok pedig segítenek kivédeni a krónikus megbetegedéseket, lassítják a cukor felszívódását, így csak lassan emelik a vércukorszintet, valamint telítettség érzetet biztosítanak.

A finomított szénhidrátok fogyasztása növeli a cukorbetegség esélyét, valamint a hasi zsírlerakódásért is felelős.

Étrendedben túlnyomó részben szerepeljen teljes kiőrlésű gabona, zab, quinoa, hajdina és barna rizs a fehér helyett. Ezeket pedig fogyaszd friss gyümölccsel, zöldséggel, hüvelyesekkel, hogy kiegyensúlyozott és tápláló étkezésben legyen részed.

Ha ezt a néhány könnyen elkövethető hibát elkerülöd és betartod a tanácsokat, húsmentesen is tökéletesen egészségesen tudsz étkezni - sőt!


Felhasznált irodalom:
healthline.com/nutrition/vegetarian-and-vegan-mistakes

Comments are closed.