Ha még 10000 Ft
értékben vásárol INGYENES KISZÁLLÍTÁS
(0) db termék
0 Ft

Kollagén növényekből – támogasd a tested saját kollagéntermelését!

Először is miért fontos egyáltalán a kollagén, ha fiatal vagy, aktívan sportolsz és még el sem tudod képzelni, hogy egyszer öreg és ráncos leszel? Ha otthonosan mozogsz a mozgás elméleti kérdéseiben is, a fascia kifejezést már biztosan hallottad, melynek egyre behatóbb tanulmányozása forradalmasítja a funkcionális testedzést. A kollagén pedig nem más, mint a fascia egyik fő alapanyaga! 

Pontosan mi is az a kollagén?

A kollagén a testben legnagyobb arányban megtalálható fehérje, mely a kötőszövetek fő alkotóeleme, de az izmokban, csontokban és inakban, bőrben, hajban, körömben és erekben, de még az emésztőrendszerben is jelen van.

A kollagén biztosítja a szöveteknek a rugalmasságot és erőt egyben. Ezért  különösen fontos - nem csak a kortalanul sima arcbőr miatt, de - a test funkcionális működése szempontjából. Hatása van a sportteljesítményre is természetesen, de a hétköznapi élethez is szükségünk van rá. A sportban és a hétköznapi életben ugyan úgy problémát jelent, ha nem elég rugalmasak és erősek a szövetek, ínszalagok például. Biztos ismersz olyan embert, akinek gyakran kimegy a bokája, vagy sokszor "meghúzza magát", ha csinál valamit.

A kollagén termelése a kor előrehaladtával lassulni kezd, ami egy természetes folyamat, de  kártékonyan hat rá a dohányzás vagy a túlzott napozás is. Ezeket érdemes észben tartani, főleg 30 felett!

A rossz hír

Kollagént bevinni szinte lehetetlen növényi forrásból. Laboratóriumi körülmények között előállítható génmódosított baktérium vagy élesztő segítségével, de a piacon megtalálható kollagén étrend-kiegészítők általában egyáltalán nem állatbarát változatok, pláne nem vegánok.

Viszont a testünk - akár a marháé 😉 - elő tudja állítani magának, tisztán növényi alapanyagokból is. Ehhez tudsz tudatosan összeállított étrenddel szárnyakat adni neki!

C-vitamin

A legalapvetőbb és egyik legerősebb antioxidáns, nagyon könnyen elérhető, rengeteg gyümölcsben és zöldségben bőségesen megtalálható. C-vitaminban gazdag ételek fogyasztása segít növelni a kollagén és hialuronsav szintjét is a szervezetben, melynek termelődése szintén csökken a korral. A hialuronsavról egyébként  főleg arcápolás és ránctalanítás kapcsán hallhatunk a reklámokban, de alapvetően a szövetek vízmegkötéséért, az ízületek "olajozott" működéséért is ez az anyag felel testünkben.

C-vitaminhoz citrusfélékből, paprikából, savanyú káposztából juthatsz, de jó forrásai a sötétzöld levélzöldségek, homoktövis, csipkebogyó, paradicsom, és a bogyós gyümölcsök is.

Cink

A cink a kollagén termelésben közvetve tölt be fontos szerepet, olyan fehérjéket aktivál, melyek szükségesek a kollagén szintézishez. Emellett sok egyéb jótékony hatása miatt is érdemes odafigyelni a megfelelő bevitelre - erősíti az immunrendszert, gyulladások ellen hatásos, illetve a termékenységre is kihat többek között.

Cink leginkább magvakban (tökmag, mandula, kesu), búzacsírában és sörélesztőben található az állati forrásokon kívül, de a hüvelyesek cinktartalma is jelentős.

Magnézium

A magnézium aktiválja azokat az enzimeket, amiket a sejteket prolin előállításához használnak. A prolin tehát egy nem esszenciális aminosav, a kollagén egyik fő alapanyaga.

Magnéziumhoz könnyen juthatsz növényi forrásból, ha sok zöldséget, hüvelyest, teljes kiőrlésű gabonát, olajos magvakat és bogyós gyümölcsöket is fogyasztasz.

Réz

Kis mennyiségben ugyan, de nagyon fontos a szervezet megfelelő működéséhez. Hasonlóan, mint  a magnézium, egy kollagén termeléshez szükséges enzimet, a lizil oxidázt aktiválja. Emiatt a csontok, a szív és az érrendszer egészségesen tartásához elengedhetetlen tápanyag.

Növényi forrásai a csicseriborsó, sütőtök, szezámmag, de a kókusz, a málna és a gomba is.

Aminosavak

A kollagén előállításához a szervezetnek aminsavakra van szüksége (az aminosavakról itt olvashatsz bővebben). Gyakorlatilag a fehérjében gazdag étkezés és a kollagéntermelés kéz a kézben járnak. A kollagén 3 fő alkotóeleme a glicin, lizin és prolin.

Ezek az aminosavak megtalálhatók a búzában, rozsban, zabban, hajdinában, mogyoróban, mandulában, kesuba és szezámmagban. Zöldségek közül leginkább az edamame, azaz zsenge szójababban, de könnyebben beszerezhető forrásaik is vannak. Megtalálható a zöldborsóban, spenótban, brokkoliban, karfiolban és spárgában, de az avokádóban is!

Feldolgozástól és tárolástól függően csökkenhet a mennyiségük, csak úgy mint a vitamintartalom. Emiatt zöldségekből, gyümölcsökből ha teheted, friss, termelői árut válassz (esetleg fagyasztottat), ne tartogasd hetekig, mielőtt elkészíted. Lehetőleg kíméletes, gyors hőkezelést válassz, vagy amit lehet, fogyassz nyersen.

+1 Aloe Vera

Az aloe vera növényből kinyert gél segíti a sebek és égési sérülések gyógyulását, régóta alkalmazzák külsőleg és belsőleg. Gyógyhatásának egyik oka, hogy fokozza a kollagéntermelést - a bőrre felvíve helyileg, szájon át történő szedésnél pedig általánosan.

Nyers formában itthon kevésbé elérhető, de ha biztonságos helyről szerzel cserepes aloét, nevelgetheted a konyhakerted részeként. Étrend-kiegészítőként is szedheted, ha nem vagy annyira bevállalós.

Összegzés

Nem kell tehát elkeseredni, ha előkerül a kollagén pótlás kérdése, akár vegánként sem. Tulajdonképpen ha törekszel a kiegyensúlyozott, változatos növényi alapú táplálkozásra, akkor szinte elkerülhetetlen, hogy olyan ételeket fogyassz, amik támogatják a természetes kollagéntermelésed. Ha még csak most barátkozol a vegán fogásokkal vagy kifogytál az ötletekből, akkor böngéssz folyamatosan frissülő receptgyűjteményünkben!


Forrás:
news-medical.net/health/What-is-Collagen.aspx
healthline.com/health/food-nutrition/vegan-collagen#where-to-find-and-alternatives
healthline.com/health/ways-to-boost-collagen
healthline.com/nutrition/hyaluronic-acid-benefits
lpi.oregonstate.edu/mic/health-disease/skin-health/vitamin-C
healthyeating.sfgate.com/minerals-aid-collagen-production-9485.html
wholefoodcatalog.info/nutrient/glycine/vegetables/high/

Comments are closed.