INGYENES KISZÁLLÍTÁS
(0) db termék
0 Ft

Barna rizsfehérje: felhasználása, előnyei, jótékony hatásai

A növényi fehérjék között válogatva a borsófehérje mellett leggyakrabban a rizsfehérjével találkozhatsz. Ez azért van, mert a rizs, egészen pontosan a barna rizs az egyik legteljesebb, legegészségesebb növényi fehérjeforrás, ami ráadásul az állati eredetű fehérjékkel is képes felvenni a versenyt – sőt, bizonyos szempontokat nézve sokkal jobb is azoknál! De pontosan milyen előnyei is vannak a rizsfehérjének? Hogyan lehet felhasználni és mikor ajánlott a fogyasztása? Minden kérdésre választ kapsz ebben a cikkben!

Mi az a rizsfehérje?

Habár a rizsre általában szénhidrátforrásként szokás gondolni, azért természetesen fehérje is található benne, annyira nem is kevés: egy csésze (157 gramm) főtt fehér rizsben kb. 4 gramm fehérje van, ugyanennyi barna rizsben pedig több mint 5 gramm.

A barna rizs abban különbözik a fehértől, hogy hántolás során rajta hagyják a rostokban és értékes tápanyagokban gazdag réteget (korpa és csíra rész). Emiatt, illetve mert kicsivel több fehérjét is biztosít, a rizsfehérje porok többségét barna rizsből állítják elő. A folyamat röviden összefoglalva így néz ki: a rizsszemeket porrá őrlik, majd olyan speciális enzimekkel kezelik, amelyek képesek a keményítőt (szénhidrátot) elválasztani a fehérjétől.

A rizsből készült fehérjeport felszívódása alapján a közepes kategóriába sorolják. Valamivel lassabban szívódik fel, mint a tejsavó (ez a leggyorsabb a fehérjék között), ugyanakkor jóval gyorsabb a kazeinnél (ami a leglassabban felszívódó fehérje forma).

Hogyan tudod felhasználni a rizsfehérjét?

A rizsfehérje kiváló választás mindenkinek, beleértve azokat is, akik mondjuk állati eredetű fehérjepor, például tejsavó vagy kazein használata után szeretnének áttérni egy növényi opcióra. Hogy miért? Mert a rizsfehérje pontosan ugyanolyan formákban fogyasztható és felhasználható, mint bármelyik másik fehérjepor!

Szimplán összekeverheted vízzel vagy növényi tejjel, beleteheted bármilyen smoothie-ba, vagy éppen felhasználhatod sütéshez, főzéshez is. A rizsfehérjének gyengéd, enyhén édes íze van, ami a rizstejéhez hasonlít. Könnyen feloldódik különböző folyadékokban. Mindezek mellett sokak szerint az állaga kicsit karcos, „krétás”, ezért talán érdemesebb legelőször egyadagos termékmintával próbát tenni, vagy megkérni egy rizsfehérjét használó ismerőst, hogy engedjen meg egy kóstolót. A textúra egyébként hamar megszokható, sőt, sokaknak kifejezetten ez a jelleg tetszik.

A natúr rizsfehérjét tetszés szerint édesítheted és ízesítheted, például mézzel, vanília-, mandula-, és egyéb kivonatokkal, Steviával, kakaóporral, de össze is turmixolhatod bármilyen zöldséggel vagy gyümölccsel. A legfőbb előnye azonban az, hogy – a natúr borsófehérjéhez hasonlóan – remekül felhasználható sütéshez és főzéshez, édes és sós ételekhez, meleg vagy hideg receptekhez egyaránt. A lehetőségek tárháza tulajdonképpen végtelen, ráadásul a rizsfehérje a kellemesebb ízének köszönhetően többféle recepthez is illik, mint a borsófehérje – a legjobb persze, ha te magad kísérletezgetsz vele egy kicsit.

Érdemes tudni: ha rizsfehérjével sütsz, a tészta kevésbé fog megdagadni, mivel a rizsben nincs glutén, ami ezt elősegítené. Emellett a tészták sűrűbb állagúak és kicsit rágósabb textúrájúak lesznek. A hagyományos receptekben a szükséges liszt 1/4-ét vagy 1/3-át is helyettesítheted barna rizsfehérjével. Egyes esetekben a liszt akár teljesen el is hagyható, és elég csak a fehérjepor!

Léteznek persze ízesített rizsfehérjék is, melyeket ugyancsak shake, turmix, smoothie formájában lehet fogyasztani, illetve sütemények elkészítéséhez is felhasználhatóak.

A rizsfehérje 5 legfontosabb előnye

1. A rizsfehérje hipoallergén és könnyen emészthető

Nagyon sok ember szervezete egyszerűen nem tolerálja a tojásból, a tejből és a szójából kivont fehérjét, különböző allergiák miatt. A laktóz (tejcukor) például súlyos allergiás reakciót válthat ki, ami nemkívánatos emésztőrendszeri panaszokkal járhat, például émelygés, puffadás, hasmenés vagy hányás. A rizs természetes módon laktózmentes, illetve glutént sem tartalmaz, ami ugyancsak gyakori allergén.

Emellett a könnyű emészthetőség is a barna rizs jellemzői közé sorolható, vagyis rendkívül kicsi az esélye annak, hogy bármilyen gyomorproblémát okozna. Összességében tehát a rizsfehérje egy hipoallergén táplálék: gyakorlatilag nulla az esélye annak, hogy bármilyen allergiás reakciót kiváltson.

2. A rizsfehérje támogatja az izomépítést

Mint minden fehérje, a rizsfehérje is aminosavakból épül fel. Különösen jó forrása az elágazó láncú aminosavaknak (BCAA-k), vagyis a leucinnak, az izoleucinnak és a valinnak. Ezek esszenciális aminosavak, ami azt jelenti, hogy létfontosságúak, de az emberi szervezet nem képes előállítani őket, ezért külső forrásokból kell hozzájuk jutnunk. BCAA-k nélkül egyszerűen nem lehet izmot építeni és erőt fejleszteni: az izomtömeg több mint 35%-a BCAA.

Az utóbbi években több tudományos vizsgálat is igazolta, hogy a rizsfehérje az izomtömeg növelése és megőrzése terén képes felvenni a versenyt az állati eredetű tejsavó fehérjével. 2013-ban, a Nutrition Journal című tudományos lapban megjelent egy kutatás, ami megállapította, hogy a tejsavóból és a rizsből kinyert fehérje egyformán hatékony a zsírmentes testtömeg, az izomtömeg és a fizikai teljesítmény növelésében, illetve a zsírtömeg csökkentésében.

3. A rizsfehérje növeli a fogyás mértékét

A fehérjebevitelről, illetve a fehérje tartalmú táplálékkiegészítőkről, általában elmondható, hogy támogatják a fogyást, az anyagcsere felgyorsítása és az ételbevitel mennyiségének csökkentése révén. Külön figyelmet érdemel azonban a barna rizsfehérje, kutatások szerint ugyanis olyan egyedülálló peptidek találhatóak benne, melyek jobban csökkentik a súlyfelesleget, mint azok, amelyek például a fehér rizsből vagy a szójából készült fehérjékben vannak.

A fehérje kétségkívül a legfontosabb tápanyag egy diéta alatt, és sok esetben éppen a nem megfelelő fehérjebevitel hátráltatja a hatékony és sikeres fogyást. A fehérjeporok jelentős segítséget nyújthatnak a napi fehérjeszükséglet kielégítésében, és úgy tűnik, hogy egyedülálló tulajdonságainak köszönhetően a barna rizsfehérje a testsúlycsökkentés terén még extra támogatást is biztosíthat!

4. A rizsfehérje segíthet a vércukorszint szabályozásában

Legyen szó bármilyen, akár magas, akár alacsony glikémiás indexű táplálék elfogyasztásáról, az étkezés minden esetben glikémiás választ vált ki. Ez leegyszerűsítve annyit jelent, hogy a vércukor- és az inzulinszint megemelkedik, majd pár óra múlva mindkettő visszatér az „éhomi” szintre.

Az egészséges vércukorszint fenntartása mindenki számára fontos, de kiemelt szerepe van diabéteszes vagy pre-diabéteszes egyéneknél, illetve terhes vagy teherbe esni kívánó nőknél. Éppen ezért ügyelni kell a vércukorszint-emelkedésekre (vércukor-csúcsokra), melyek étkezés után jelentkeznek és fáradtságot, homályos látást és általános rossz közérzetet okoznak, hosszú távon pedig szívbetegséghez és egyéb súlyos egészségügyi komplikációkhoz vezethetnek.

Tanulmányok alapján a barna rizsfehérje hatékonyan csökkenti a glikémiás választ. Ez azt jelenti, hogy a barna rizsből készült fehérjeporok jelentős hatással lehetnek a vércukor-csúcsok mértékére és segíthetnek a vércukorszintek szabályozásában.

5. A rizsfehérje jót tesz a szív és érrendszer egészségének

Egy 2010-es, egereken végzett állatkísérlet kimutatta, hogy a rizsből előállított fehérjepor fogyasztása, összehasonlítva a kazein fehérjeporral, az érszűkületet okozó plakkok csökkenéséhez vezetett. Egy másik laboratóriumi vizsgálat arra jutott, hogy a barna rizs külső rétegében olyan vegyületek találhatóak, melyeknek szerepe lehet a magas vérnyomás és az érszűkület elleni védelemben. A fehér rizs esetében ugyanakkor ez a réteg eltávolításra kerül, így az nem rendelkezik ilyen tulajdonságokkal.

Bár ezek csak kezdeti kutatási eredmények, annyira mégsem meglepőek. A barna rizs gazdag növényi lignánokban, melyek antioxidáns hatással bírnak és hozzájárulnak számos betegség, többek között a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez. Mindemellett mára már elfogadott tény, hogy a növényi táplálkozás védelmezi a szív egészségét. Egy 2019-es, 36 korábbi tanulmány eredményeit összegző elemzés szerint a vörös húsok növényi fehérjével történő helyettesítése csökkenti a szívbetegség kockázatát.


Felhasznált irodalom:
livestrong.com/article/278022-what-are-the-benefits-of-brown-rice-protein-powder/
draxe.com/nutrition/supplements/brown-rice-protein-powder/
onnit.com/academy/the-complete-guide-to-rice-protein-powder/
nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/1475-2891-12-86
hillpharma.com/brown-rice-protein-powder/
naturalproductsinsider.com/heart-health/brown-rice-protein-heart-healthy
nuzest-usa.com/pea-vs-rice-protein-which-protein-best-for-you
healthtrends.com/vegan-protein-powder/
medicalnewstoday.com/articles/325006.php

Comments are closed.